Właśnie odebrałem swojego ZR2 w czerwcu, który zamówiłem w grudniu ubiegłego roku. Kiedy tylko otrzymałem potwierdzenie, że został zbudowany i jest w transporcie, zacząłem zamawiać wszystko, czego chciałem:
Filtr K&N, Provent 200 od Sasquatch z uchwytem montażowym i ich rurami, osłony błotne Rockblokz, osłony przeciwsłoneczne i osłona maski od AVE.....
Co obejmowało również pełny, nierdzewny układ wydechowy od FloPro (który musiałem pozyskać od innego dostawcy niż strojenie i sprzęt).
Wszystko EFI Live Autocal V3 z tuningiem 75 KM i tuningiem skrzyni biegów od bardzo znanej i renomowanej firmy w Kolumbii Brytyjskiej. Wszystko zajęło trochę czasu, zanim dotarło do Stanów, zwłaszcza biorąc pod uwagę sytuację tam i zatory, które mamy tutaj w USA z wysyłką i odbiorem.
Autocal i strojenia, z różnicą między USD i CAD $$$, wyniosły 1100 dolarów i kilka centów. Wydech kosztował 600 dolarów i kilka centów.
W końcu miałem kilka dni wolnych, aby zająć się demontażem i montażem wydechu. Co było PITA. Ale nie spieszyłem się i upewniłem się, że niczego nie zepsuję ani nie użyję zbyt wielu przekleństw podczas pracy nad moim nowym sprzętem. Dosłownie zajęło mi to 12 godzin, żeby to wszystko zdjąć. Nie chodzi o to, że próbowałem ustanowić jakiś rekord prędkości czy coś w tym stylu. Ponieważ robiłem dużo przerw, żeby ochłonąć od upału tutaj na Florydzie Środkowej.
Ale kiedy już wszystko zdjąłem, a nowy system został rozłożony... rozpoczęto ponowny montaż. Znowu, nie spiesząc się i robiąc wszystko z precyzją. Musiałem wykonać kilka cięć na niektórych nowych rurach, aby wszystko pasowało "jak należy". Więc z odrobiną mierzenia, odrobiną taśmy malarskiej, aby upewnić się, że moje cięcia są proste.... i nowym kołem tnącym na mojej szlifierce kątowej.... Świeżo przycięte rury pasowały znakomicie!
(musiałem odciąć cal od jednego z wieszaków nad tylną osią, ponieważ ciągle ocierał się o mój ładny, nowy amortyzator DSSV)
Zanim zacząłem rozbierać rzeczy, mocno zasugerowano mi, żebym najpierw załadował strojenia. Po to, żebym mógł rozwiązać wszelkie kody lub kontrolki silnika, które mogą się pojawić.
Ale wszystko poszło bardzo gładko. Film instruktażowy, który dostałem z zestawem, był nieco przestarzały. Ale niewiele jest rzeczy, których uniwersytet Youtube nie może cię nauczyć w razie potrzeby. I po pół godzinie na komputerze.... nauczyłem się wszystkiego, co musiałem wiedzieć... wtedy instalacja przebiegła bez wysiłku. Przekręciłem kluczyk, odpaliłem bestię i działała dobrze. Bez kodów. Bez świateł. Nic.
Przewińmy więc 24 godziny do przodu i wszystko jest z powrotem razem. Kiedy po raz pierwszy przekręciłem kluczyk w pozycję włączoną, usłyszałem, jak pompy paliwa się włączają, a następnie zaczęły wyrzucać paliwo z przewodu, który przypadkowo odłączyłem. Ups.
Zajęło mi trochę czasu, żeby posprzątać ten bałagan, a następnie znaleźć wtyczkę, którą odłączyłem, żeby móc ją ponownie zainstalować. Ale kiedy to się skończyło.... przekręciłem kluczyk jeszcze raz.... posłuchałem, jak pompy znowu się włączają.... posłuchałem, czy paliwo nigdzie się nie wylewa.... potem przekręciłem kluczyk do końca.
Smród oleju napędowego i delikatnie śpiewające turbo wypełniły garaż.
GORĄCY PIEKŁO!!!! JESTEŚMY W BIZNESIE!!!!!
Więc wyłączyłem go, posprzątałem mój asortyment narzędzi i ręczników i poszedłem wziąć prysznic.
Po tym... wyjechaliśmy z garażu... i pojechaliśmy na przejażdżkę.
Biorąc pod uwagę, że jest to mój codzienny kierowca, odbyłem wiele rozmów z firmą, od której kupiłem oprogramowanie, aby upewnić się, że dokonuję właściwego wyboru pod względem właściwego tuningu dla mojej aplikacji. Skończyło się na tuningu 75+ KM. Powiedzieli, że da mi to najlepszą mieszankę KM/momentu obrotowego i najlepsze zużycie paliwa. Więc na to się zdecydowałem.
Teraz jest 24.08.2022 i właśnie skończyłem instalację 22.08.22... Przejechałem dopiero około 100 mil. Ale mogę ci powiedzieć:
Różnica jest dość niezwykła. Martwy pedał jest prawie całkowicie, jeśli nie całkowicie, zniknął. Teraz brzmi jak diesel. Teraz pachnie jak diesel. I działa dookoła mocniej.
Nie jeżdżę jak A$$hole. Nie katuję mojej ciężarówki. Ale powiem ci.... kiedy w to uderzysz... to się kurde RUSZA.
Strojenie skrzyni biegów nie różniło się zbytnio od fabrycznego. Czy zmienia biegi płynniej i z większą mocą? Tak. Zgadza się. Czy wszystkie punkty zmiany biegów są takie same? Tak. Jeżdżę na standardowych oponach, więc zostawiłem wszystko w spokoju w tym dziale. Z tego, co rozumiem, strojenie skrzyni biegów nie robi nic innego, jak tylko zwiększa ciśnienie w przewodach w skrzyni biegów, aby utrzymać sprzęgła w dobrym stanie, aby mogły obsłużyć nowo znalezione KM/moment obrotowy.
Mogę również poinformować, że przez pierwsze 2500+ mil, które przejechałem... miałem średnio 25-28 MPG w drodze do i z pracy. I mogę ci powiedzieć, że fabryczne szacunki MGP, które pokazuje komputer pokładowy.... są dość dokładne w oparciu o moją matematykę i zużycie paliwa.
Teraz, z setką plus mil, które teraz przejechałem.... ciągnę około 31-32 mpg w mieście. Będę musiał zobaczyć, jak sprawy się mają na autostradzie.
Wrzuciłem kilka aktualizacji, gdy przejadę więcej mil, jeśli ktoś jest zainteresowany.
Życzę wam wszystkim tutaj wszystkiego najlepszego.