Chevy Colorado Diesel Forum banner

P16A1 i trudny start

530 views 8 replies 3 participants last post by  Ridin Dirty  
#1 ·
2017 Colorado dzisiaj nagle ma dłuższy niż zwykle czas rozruchu, ale potem uruchamia się od razu, gdy się na to zdecyduje. Kod P16A1 wyskakuje, ale brak kontrolki silnika. Czy ktoś jeszcze się z tym spotkał? Działa dobrze, wyczyszczony MAF na wszelki wypadek, bez rezultatu. Kod wskazuje na czujnik TPS, ale chciałem sprawdzić, czy ktoś inny miał to wcześniej, zanim go wymienię.

#3 ·
2017 Colorado dzisiaj nagle ma dłuższy niż zwykle czas rozruchu, ale potem uruchamia się od razu, gdy się na to zdecyduje. Kod P16A1 wyskakuje, ale brak kontrolki silnika. Czy ktoś jeszcze się z tym spotkał? Działa dobrze, wyczyszczony MAF na wszelki wypadek, bez powodzenia. Kod wskazuje czujnik TPS, ale chciałem zobaczyć, czy ktoś inny miał to wcześniej, zanim go rzucę.
Być może przepustnica się zacina lub psuje. Zdejmij wlot i sprawdź, czy się nie zablokował.

#7 ·
Wymieniłem pedał gazu, myślałem, że to może być to. Odpalił idealnie dwa razy z rzędu. Pojechałem nim do miasta, zjadłem lunch, wyszedłem, znowu ciężko odpalił. Czy ktoś ma jakiś pomysł, gdzie powinienem się zwrócić? Naprawdę myślę, że kod jest tam zawsze, ponieważ przepustnica nie jest nawet podłączona z powodu usunięcia, więc nie sądzę, żeby to było to. Czy ktoś miał takie problemy z dłuższym rozruchem i trudnym uruchamianiem bez kodów?

#8 ·
Wymieniłem pedał gazu, myślałem, że to może być to. Uruchomił się idealnie dwa razy z rzędu. Pojechałem do miasta, zjadłem lunch, wyszedłem, znowu ciężki rozruch. Czy ktoś ma jakiś pomysł, gdzie powinienem się zwrócić? Naprawdę myślę, że kod jest tam zawsze, ponieważ przepustnica nie jest nawet podłączona z powodu usunięcia, więc nie sądzę, żeby to było to. Czy ktoś miał takie problemy z dłuższym rozruchem i trudnym uruchamianiem bez kodów?
wprawia mnie w zakłopotanie.

#9 ·
Ciekawy problem. Powodzenia z tym. Chciałbym mieć odpowiedź, ale może coś się odnosi... Kupiłem usuniętą ciężarówkę i nie podobał mi się jej dźwięk, więc wymieniłem go na ten od tunera, którego wcześniej używałem. Natychmiast wyrzuciło kod P16A1. Okazało się, że przepustnica była odłączona dla poprzedniego dźwięku. Podłączyłem ją z powrotem i usunąłem kod bez problemów. Mam nadzieję, że tak zostanie.